Ezekre mindenképpen gondoljunk, ha lakást akarunk venni és eladni…

Hamarosan eljön az őszi lakáspiaci szezon, hiszen az iskolai évkezdés után – és még a téli ünnepek előtt – van egy kis idő és energia arra, hogy a nyári kikapcsolódások és nyaralások után ismét előtérbe kerüljenek a változó vagy megváltozott élethelyzet miatt időszerűvé vált ingatlanügyletek.

Sokan a gyermek iskolába kerülésével döbbennek rá, hogy már nem kielégítő az eddigi lakásméret vagy szobaszám… kellene egy külön szoba az iskolás gyereknek, ahol elfér a saját íróasztala, van elég hely a könyveknek és minden fontos iskolai eszköznek..

Vagy még éppen csak tervezik vagy hamarosan várják egy új jövevény érkezését…ekkor is szükség lehet az egyszobás „elsőlakást” nagyobbra cserélni, ahol már megoldható a külön szoba a picinek…

Bizony nagyobb lakásra volna szükség!

Ehhez el kell adni a lakást és másikat kell venni… Nem könnyű feladat, hiszen életünk egyik legnagyobb értékéről van szó, amikor csakis tudatosan és átgondoltan szabad cselekedni..

Mit tegyünk hát vásárlási szándék előtt?

 1. Gondoljuk át, mik a lehetőségeink…elvileg megoldható-e, hogy nagyobb lakást vásároljunk? Meg vannak-e a szükséges feltételek? Van-e elég pénzünk vagy tudunk-e hitelt felvenni? Milyen egyéb források állhatnak rendelkezésünkre? Tudunk-e élni ezekkel a lehetőségekkel?

 

 1. Ha igen, hol keressünk másik lakást? Maradjunk a környéken vagy keressünk másikat? Mik a fő keresési szempontjaink azon kívül, hogy kell még egy szoba? Mi a proritási sorren a szempontok között?

 

 1. Hogyan keressük a szóba jöhető lakásokat? Nézelődjünk az adott környéken? Kérdezzük meg a barátokat, ismerősöket? Bújjuk az ingatlanhirdetési oldalakat? Bízzunk meg ingatlanközvetítőt a kereséssel?

 

 1. Mennyi idő áll rendelkezésünkre vagy mennyi időt szánunk az ügylet lebonyolítására?

 

Ezek után folytassuk a gondolatmenetet eladó lakásunkkal!

 1. El tudjuk-e képzelni, hogy elköltözünk? Meg tudunk-e a válni a megszokott lakástól, háztól? Nem kötnek-e túlzottan erős érzelmi szálak hozzá? El tudjuk-e ezeket engedni?

 

 1. Mik a lakásunk adottságai? Milyen az a környék, ahol található? Milyen állapotban van az ingatlan? Mire van ráhatásunk és mire nincs? Min tudunk változtatni, min nem?

 

 1. Kik keresnek ilyen lakást, kik lehetnek azok, akik nagy valószínűséggel meg fogják venni?

 

 1. Mennyire laktuk be a lakást, mennyi holmit kell összepakolnunk és továbbvinnünk, mit lehet és kell eladni, elajándékozni vagy legrosszabb esetben kidobni?

 

 1. Fogunk-e annyi pénzt kapni érte, amennyit valójában ér? Mit kell tennünk azért, hogy minél inkább ki tudjuk emelni a lakás előnyeit?

 

 1. Tudjuk-e, hogy számos olyan lehetőség van, amivel pénzkiadás nélkül is lényegesen javíthatunk lakásunk állapotán és emelhetjük annak színvonalát?

 

 1. Érdemes-e vagy szükséges-e beruházni egy kisebb összeget, hogy aztán az többszörösen megtérüljön az eladáskor?

 

 1. Hogy és hol hirdessük a lakást? Igénybe vegyük-e ingatlanközvetítő segítségét vagy magunk próbáljuk meg eladni a lakást?

 

 1. Mennyi idővel számoljunk, amíg elkel a lakásunk?

 

Ezen kívül persze még mindig rengeteg kérdés és kétely felmerül, amikre igyekszünk válaszokat és segítséget nyújtani ebben a blogban.

Ha bármilyen kérdés felmerül, szívesen látjuk Facebook oldalunkon és a Like-olom a Home Staginget  csoportban is!