Miért rögtön az árat kell csökkenteni, ha nem kel el az ingatlan?! – 1. Lakás állapota

 

Pedig egy eladó ingatlannak vannak más paraméterei is, amit érdemes megvizsgálni, pl. a lakás állapota, rendezettsége, terek berendezése, fotók minősége, hirdetés szövege stb…

Blogsorozatunkban megvizsgáljuk ezeket a jellemzőket. Kezdjük a lakás állapotával…

Vannak az ingatlannak adottságai, amiken nem lehet változtatni, pl. földrajzi elhelyezkedése, építésének ideje, akkori trendek, falazatok típusa, fajtája, lakókörnyezet stb…

Viszont vannak olyan adottságok, amelyek igenis feljavíthatók a sikeres eladás érdekében!

Ha növelni akarjuk ingatlanunk értékét, érdemes átgondolni, hogy a lakás külső állapotával találkoznak először az érdeklődők. Erről van az első benyomásuk, ami alapvetően meghatározza a további döntésüket…Tudták, hogy az Érdeklődő az első 10 másodpercben eldönti, hogy megveszi-e a lakást?

Ha a külső környezet rendezett, gondozott, frissen festett kerítés- és erkélykorlátok, füves, virágos kert vagy felújított, ápolt lépcsőház, tisztaság és odafigyelés jellemzi az ingatlant, akkor pozitív érzésekkel, jó benyomásokkal találkozik az Érdeklődő és nyitottá, érdeklődővé válik a folytatás iránt.

A lakásba belépve is számos olyan dolog van, amit mi saját magunk is ki/vagy feljavíthatunk. Ha a tisztasági festést nem hagyjuk a leendő tulajdonosra, hanem mi magunk megtesszük, egészen más hatást nyújtunk, mint egy lelakott, leharcolt lakásba belépve! Ráadásul a lakás nem annyival fog ér többet érni, amennnyit ráköltöttünk a festéssel, hanem jóval többet!

Ugyanez igaz a padlóburkolatokra is: ha a parkettát mi magunk felcsiszoltatjuk és lelakkozzuk vagy a hidegburkolat fugáit alaposan kitisztítjuk, egyrészt egy felújítási munkát megtakarítunk a vevőnek, akinek ezzel már nem kell foglalkoznia, másrészt a lakás értékét sokkal magasabb minőségre és értékre emeltük, mint korábban volt!

A lakás állapotát ezen kívül az apróbb javítások elvégzésével – nem pedig a leendő tulajdonosra hagyással – lehet növelni!

Javítsuk ki a csöpögő vagy elmattult, megkopott csapokat!

Cseréljük ki a kiégett izzókat!

Szögeljük le vagy pótoljuk az elálló, hiányzó parkettaszegélyt!

Cseréljük le a konyhapult vízvetőjét!

Végezzük egy alapos, mindenre kiterjedő nagytakarítást!

 

Higgyük el, megéri! Ha egy tiszta, friss, felújított lakást kínálunk eladásra, ezzel nemhogy csökkentenünk kellene, hanem növelni fogjuk annak ingatlanpiaci árát!

 

Végül gondoljunk arra, hogy ezeket a felújításokat azért is érdemes megtenni, mert viszonylag kis beruházással nem hagyunk okot és indokot az Érdeklődőnek az alkura!!! Valamennyi alku biztosan van az ingatlanügyletben, de nem mindegy, mi a hivatkozási alap! Ha nincsenek elvégzendő felújítási munkák, akkor erre való hivatkozással nem lehet az árat lenyomni!

 

 

Következő bejegyzésünkben a lakás rendezettségének javításával foglalkozunk…hogy lehet a bútorozással növelni ingatlanunk értékét?

 

Ha tetszett a bejegyzés, iratkozzon fel az INGYENES E-BOOK-ra, amiben 9+1 hasznos tippet talál arra, hogy készítse fel fillérekből lakását az eladásra!

 

Facebook oldalunkon is megtalál, illetve kérdéseit bátran felteheti csoportunkban is, keresse az Eladó a lakásod? Hasznos infók, tippek, ötletek-et!