Hogyan dekorálja lakását, ha felfrissítené vagy eladja?

 

Úgy érzi, kellene néhány új ötlet vagy dekoráció, amivel feldobná a lakás hangulatát? Vagy eladás előtt szeretné felfrissíteni és izgalmasan vonzóvá tenni?  Íme néhány egyszerű tipp, amivel könnyen és olcsón megváltoztathatja otthonát! Függetlenül attól, hogy milyen stílusú az otthona, ezekkel a technikákkal az új dekoráció izgalmas, újszerű és univerzális lesz!

 

Ezekkel a dekorációs tippekkel izgalmassá válik az eladó lakás berendezése (is)

 

Kontrasztok

A kontraszt bármilyen formában szemet gyönyörködtető. Megragadja a figyelmet, tekintet nélkül arra, hogy a színekről (például fekete-fehér), a textúrákról (szőrös anyag- kidolgozott fa), vagy a stílusokról (indusztriális-glamour). Rengeteg mód van a kontraszt dekorációba való beillesztésére.
Vegyünk olyan kiegészítőket és tárgyakat, amelyek ellentétben állnak a nagyobb bútordarabokkal a szobában, tehát érvényesítsük a nagy és a kis tárgyak kontrasztját.

Ellentételezzünk a színekkel: ha van egy markáns, hangsúlyos színű fotel vagy kanapé, az kiváló kontrasztot nyújt a natúr, semleges felületekhez. Használjunk még kisebb ugyanolyan hangsúlyos színű kiegészítőket, így adott lesz a tér kiegyensúlyozottsága.

De kontrasztot jelent az is, ha egy letisztult, világos, natúr közegben a lakás valamennyi helyiségében visszatér egy –egy hangsúlyos színfolt, pl. egy kompozíció vagy egy nagy csokor friss virágcsokor.

Színek játéka

Kiválóan mutatnak a lakásban a komplementer színek, a piros a zölddel, a kék a naranccsal, a sárga a lilával. Ha a kiegészítő színeket tiszta formájukban helyezzük egymás mellé, akkor kölcsönösen emelik egymás erősségét, viszont harmonikusabb megoldás, ha az egyik színt kinevezzük dominánsnak, komplementer párja pedig itt-ott bukkan elő.


Ugyanúgy harmóniát teremtenek egyazon színvilág színei különböző mintákkal, pl. egy kék és bézs színű lakástextil megjelenik csíkos, kockás és virágos mintákkal is. Látszólag nem illenének össze a minták, de az ugyanolyan színek használata megteremti az összhangot a formák között.

Fókuszpontok

Minden helyiségnek legyenek fókuszpontjai. Ez egy olyan pont, amin a szemek megakadnak, a figyelem oda irányul. Ilyen lehet a nappaliban a kanapé vagy egy kandalló, a hálószobában a franciaágy. Ha nincs fókuszpont, akkor hozzunk létre egyet, azaz válasszunk ki egy hangsúlyos tárgyat, ami köré „felépítjük” a berendezést. Ilyen lehet pl. egy méretes, figyelemfelkeltő kép a falon vagy egy szép formájú, különleges bútordarab.

 

Íves és egyenes vonalak

A vonalak, legyenek azok egyenesek vagy ívesek, felkeltik a figyelmet és izgalmas hatást hoznak létre. Az egyenes falak mellett egy íves falfülke vagy egy félköríves teremben álló hatalmas négyszögletes asztal igazán intenzív vizuális élményt nyújt.

Szimmetria és aszimmetria

A szimmetria a harmóniát, míg az aszimmetria az izgalmat hozza az életünkbe. Alapvetően a szimmetrikus ábrázolásmód adja meg a nyugalmat, pl. egy polgári stílusú nappaliban az egymással szemben álló két egyforma kanapé, közte a dohányzóasztal vagy a hálószobában az ágy két oldalán álló éjjeliszekrényen egyforma éjjeli lámpák.
Az előtérben azonban nyugodtan ragasszunk fel egy aszimmetrikus falmatricát, ami változatossá és izgalmassá teszi a teret…

Eltérő magasságok és formák

Ha a dísztárgyak és a kiegészítők azonos méretűek és magasságúak, az unalmassá teszi a teret. Használjunk eltérő magasságú és formájú dekorelemeket. Díszítsük a dohányzóasztalt egy csokor virággal teli öblös vázával, mellette 2-3 könyvre helyezett kisméretű, szélesebb, de alacsony tálkával és 2 db vékony, magas, kecses gyertyatartóval. Így mozgalmas, változatos, de mégis harmonikus összképet hozunk létre.

 

 

Ha tetszett a cikk, egy Facebook megosztással biztosan másoknak is örömet szerez…!