El szeretném adni a lakásom. Szerinted hogy kezdjek hozzá?

(Oberling Magdolna, a Rend egy kattintásra program vezetője vendégblogja)

 

Erre a kérdésre túlnyomó részében az a válasz, hogy fordulj egy ingatlanközvetítőhöz. Vagy csinálj te egy-két fényképet és rakd fel a Facebookra. Esetleg még szöveg ötletet is kapsz hozzá és meg is osztják az ismerőseid. De ingatlan portálokra is felrakhatod lesz, ami lesz alapon.  Aztán várod a jelentkezéseket, várod, hogy felhívjon valaki és azt mondja, én pont ezt a lakást akarom.

Eltelik pár nap, aztán pár hét és sokszor pár hónap eredmény nélkül és elgondolkodsz, hogy mit is csináltál rosszul vagy mit csinálhatnál másképp, hogy a lakásodra mielőbb vevőt találj.

Ha megengeded, akkor segítek egy kicsit neked, hogy mielőbb megtaláld az otthonod új tulajdonosát.

 

Fotó egy kicsit másképpen 🙂

Ha van a baráti körünkben profi fotós, akkor szerencsénk van, ha nincs, akkor mérlegeljük, hogy van-e keretünk arra, hogy megfizessünk egy átlagos fotóst vagy megerőltetjük magunkat és a lehető legjobb fotókat készétjük el mi magunk, ha kell akkor sok 100. próbálkozásra egy kis photoshop segítségével. Ne essünk azonban át a ló túloldalára: a képeket nem kell agyonretusálni, és kerüljük a girlandos keretet vagy a csillámszegélyt J Ami viszont igen sokat számít mind a fotók készítésekor, mind a személyes megtekintésnél az a rend és a rendezett lakás. Alapszabály, hogy ne akarj családi fotót készíteni a lakásod eladása érdekében. Tehát ne a férjedet fényképezd a fotelban egy üveg sörrel, vagy a feleségedet a fürdőszobában maszkkal az arcán.  Törekedj a szép fotóra, de a fókusz a rendezett lakásod legyen.

Figyelj a részletekre 🙂

Külföldön élők a lakásuk eladásához lakberendezők segítségét kérik.  Ezek a lakberendezők csinálnak egy kis ráncfelvarrást a lakásban, egy-két dekorációs eszközt bevetnek a jobb hatás érdekében és ezzel az ő dolga el is van végezve. De a részletek felett azonban ők is elmennek, mert nem az ő lakásuk eladása a tét, hanem csak a feladatuk elvégzésére koncentrálnak.

 

Rend a konyhában

Fontos, hogy a konyhában nem legyenek mosatlan edények. De a tiszta fazekak is kerüljenek be a szekrénybe. Nem feltétlenül most kell bemutatnunk, hogy milyen gazdag a konyhagép parkunk. Vagy a mosogatószivacs állapota sem fontos. Ezeket a fényképezés és a leendő vásárlók személyes látogatásakor nyugodtan rakjuk be a szekrénybe. Arra azért vigyázzunk, hogy ha a konyhabútor is benne van az eladási árban, akkor egy viszonylagos rendet varázsoljunk a konyhabútorban is, mert elég illúzió romboló, ha kinyitják a szekrény ajtaját és onnan kiborul minden, amit évek alatt felhalmoztunk.

Rend a fürdőszobában

A fürdőszoba  elég kényes helység. Ez a helység az otthonunk leggyakrabban használt helysége a mellékhelység mellett. Nem mindegy, hogy a fotókat egy olyan fürdőről készítjük, ahol beszáradt fogkrémek és használt fülpiszkálók figyelnek a mosdó széléről vagy esetleg üres flakonok hada vigyorog ránk a kád pereméről.  A törölközőknek sem kell most feltétlenül ott lógniuk az ajtó belső oldalán. Törekedj arra, hogy a fürdőszobádban a lehető legkevesebb dolog maradjon elől, mert a vevő nem a te dolgaidra kíváncsi, hanem a egy natúr fürdőszobára.

Rend a szobákban

A szobák fényképeiről se a te hétköznapi életedbe akarj betekintést adni a leendő tulajdonosnak. Az ágyat ne csak egy ágytakaróval takard le, hanem tedd el az ágyneműt az ágyneműtartóba. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a fényképezés erejéig vidd át az ágyneműt egy másik helyiségbe. A levetett ruhák se a szobainast terheljék erre az időre, hanem pakold el őket. A gyerekszobába a játékok találják meg a helyüket, sőt a mesekönyveket is rakd nagyság szerint. A nappaliban a kanapé párnái is álljanak csatarendben és ne a földről figyeljenek, hogy mikor kattan a gépen az ujjad.

Bízd szakemberre 🙂

Ha pedig minél hamarabb szeretnéd a lakásodat eladni, akkor mindenképp fordulj egy Home Staging szakemberhez, mert ő minden részletre odafigyel, köztük azokra is, amit fentebb felsoroltam. Ebben az esetben nem kell ezekkel neked bajlódnod, nem kell napokat ennek a projektnek szentelned, hanem csak megbízod a szakembert a lakásod felkészítésére az eladás érdekében és a továbbiakban az idődet a másik otthonod keresésével töltheted.

 
+1. Ez a plusz egy tanács a személyes tapasztalataim alapján született. Készülj olyan ajánlattal, ami egyedivé teheti a leendő vevő számára az ingatlant, és neked is belefér az alkuba. Mert minden vevő alkudni akar, és ez rendben is van így. 🙂

Amikor éppen a kertet mutatjuk meg az érdeklődőnek, akkor megemlíthetjük, hogy a drága sövénynyírót itt hagyjuk az új tulajdonosnak, mert nekünk már nincs rá szükségünk.  Vagy a konyha bejárásánál elmondhatjuk, hogy a hűtőt egy éve vettük, de mivel pont ide passzol és pont beleillik a konyhabútor világába, ezért szívesen itt hagyjuk, ha alku nélkül veszik meg a lakást. Ezek nagyon hatásos mondatok tudnak lenni úgy, hogy az ingatlanhoz képest ezen tárgyak értéke nagyon elenyésző. De ez ilyen fajta hozzáállás bizalmat ébreszt és máris könnyebben találunk új tulajdonost szeretett otthonunknak.

 

Ha pedig szeretnéd a rend és a rendszerezés fortélyait megtanulni, akkor gyere és lájkold az oldalunkat a Facebookon – Léna Világa, rend egy kattintásra

https://www.facebook.com/lenasreinigungsdienste/

Vagy csatlakozz zárt csoportunkhoz, ahol nap, mint nap segítünk téged hogy egy lépéssel közelebb kerülj a Rendhez. – Rend egy kattintásra

https://www.facebook.com/groups/129402917720238/?source_id=531853350355728