Vannak, akik azt gondolják, hogy felkészülés nélkül is el lehet adni a lakásukat. ☹
Viszont vannak olyanok is, akik TUDJÁK, mit kell tenniük, hogy lakásukat a lehető legrövidebb időn belül eladják, ráadásul a legtöbbet kihozzák az eladásból.
Mutatom, mit tesznek ők ezért….

 

Rendet raknak, elpakolnak

 

Eladás előtt rakj el minden olyan holmit, amire nincs szükséged vagy nem használsz. Ha nem fog kelleni az új lakásodban, akkor ajándékozd el, add el vagy dobd ki.

A használati tárgyakat is tedd el szem elől, a vevő nem kíváncsi sem a ruhaszárítódra, sem a késkészletedre, sem a tusfürdődre. Ezek csak elvonják a figyelmét a lényegről, különben sem a legvonzóbb dolgok egy lakásban…

Dísztárgyakból is csak azokat hagyd elől, amik semlegesek és nem személyes jellegűek. A személyes tárgyak, mint pl családi fotók, gyerekrajzok, utazások emlékei stb zavarják a vevőt – még nem is tudatosan -, és szintén elterelik a figyelmét. Arról nem is beszélve, hogy ezek Neked fontosak, a vevőnek teljesen érdektelenek.

Nem utolsósorban pedig minden apró, elől lévő dolog rendetlenség hatását kelti, ráadásul minél több van belőlük, annál zsúfoltabbnak is tűnik a szoba.

 

Élő szobanövénnyel dobják fel a lakásukat

 

Az élő növény felfrissíti és életet visz a lakásba. Zöld színe nyugtató hatású, és jókedvre derít. Ugyanakkor vigyázz, ne vidd túlzásba és az elhelyezésük is harmonikus legyen.  Inkább egy nagyot, mint sok kicsi növényt válassz, az jobban mutat. Tudod, a kevesebb több….

 

 

Kijavítják az apróbb hibákat

 

Nagyon fontos, hogy a vevőben kellemes benyomás alakuljon ki a lakásodról.  Ezt befolyásolják az apró, látható hibák, mint például lezáratlan parkettaszegély vagy hiányzó vízvető. Ha el akarod adni a lakásod, gondoskodnod kell ezek kijavításáról.

De vigyázat, félreértés ne essék!

Nem arról van szó, hogy el kellene tüntetni a rejtett hibákat!  Azokat a hiányosságokat kell pótolni, amik kis értékűek, de feltűnőek és ezért rögtön észrevehetőek.  Ilyenek a kiégett égő a fürdőszobai tükör fölött vagy a csepegő csap.
Kelts Te is jó benyomást a vevődben, hogy azt lássa, jó gazda módjára vigyázol a lakásra!

 

Felkészítik eladó lakásukat a fotózásra és a megtekintésre

 

A fotózás előtt makulátlan tisztaságot és rendet csinálnak.

Alaposan kitakarítanak, mert tudják, hogy a tisztasággal már félig nyert ügyük van!

A rendrakással megmutatják, mekkora is valójában a helyiség, hogyan lehet ügyesen kihasználni a tereket és a meglévő adottságokat. Kicsinosítják a lakást, megszüntetik a zsúfoltságot és egy, letisztult, ugyanakkor otthonos képet mutatnak róla.

 

 

Tudják, hogyan kell fogadni az érdeklődőket!

 

A megtekintést mindig megelőzi egy időpont egyeztetés, ameddig van ideje az eladónak felkészülnie a vevőjelölölt (vendég) érkezésére. Azért írtam vendéget, mert ha el akarod adni a lakásod, akkor fogadd vendégként az érdeklődőt, vedd le a lábáról és győzd meg, hogy bele is szeressen a lakásodba, ami megtetszett neki a hirdetés alapján.

 

 

Hogyan érd el a beleszeretést? Befolyásod őt úgy, hogy minden érzékszervére próbálj hatni!

A minimum, hogy tisztaságot és rendet tettél a lakásban, mint ahogy fent is írtam.

A megtekintés előtt szellőztess ki alaposan! Kerüld az elhasznált, áporodott levegőt, különösen az ételszagokat!  Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor bableves illata terjeng a lakásban, az egész család az asztalnál ül és a mosogató tele van szennyes edénnyel…

 

 

Ha megoldható, tegyél be halk, kellemes és semleges háttérzenét, ami ellazít és kikapcsol. Ne legyen hangos, ne legyen megosztó a zene, hiszen a célod az, hogy az érdeklődőben a kellemes benyomást érzetét erősítsd.

Visszatérve az illatokra: a megtekintés előtt főzz egy kávét, a kellemes illat el fogja bűvölni a vendéged….-)

 

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél még több képet, cikket és információt megtudni rólam és az eladó lakások felkészítéséről, csatlakozz Facebook  és Instagram oldalam kedvelőihez 🙂