A boldog gyermekkor egyik záloga a biztonságos és kellemes, ugyanakkor inspiráló, kreatív környezet. A biztonságos és praktikus berendezésről később még többet olvashatsz, most az érzelemgazdag környezet kialakításáról lesz szó.

 

Azt tudjuk, hogy a (kis)gyermekkorban a gyerekünk számára a legfontosabb elfoglaltság a játék. Ahogy cseperedik, megismerjük az egyéniségét, látjuk, mely játékok kötik le és hogyan változik az érdeklődési köre.

Ebben a korban sok mindenre nyitott a gyerek, mutassuk meg tehát neki a lehetőségeket, hadd találja meg, mi áll hozzá a legközelebb. Figyeljük meg, mihez van kedve, érzéke, és azt erősítsük benne! Lehet, hogy már most megleljük benne a szunnyadó, kiaknázandó tehetséget…😊

 

Vedd figyelembe a gyermeked egyéniségét, hobbiját

 

Te ismered legjobban a gyermekedet, te tudod, mi érdekli, milyen típusú játékok iránt érdeklődik. A szobája be-vagy átrendezésekor vedd figyelembe, hogy aktív, érdeklődő, szívesen barátkozó, vagy éppenséggel inkább egyedül játszó, „feladatmegoldó”, vagy félénk típus.

Aki energikus, izgága, örökmozgó, annak érdemes egy kicsit visszafogottabb, nyugalmasabb légkört kialakítani, ahol kipihenheti a nap összes izgalmát és nyugodtan dolgozhatja fel a napi hatásokat.
A visszahúzódó típust ellenben bátorítsuk színesebb, ingergazdagabb környezettel és mutassunk meg neki minél több mindent a nagyvilágból.

 

 

Kérdezd meg, mi érdekli, mivel szeret játszani, lehet, hogy már kialakult hobbija is van. A berendezés vagy a dekorációk kiválasztásakor kérd ki a véleményét és együtt döntsetek. Akkor fogja jól érezni magát és tartózkodik szívesen a szobájában, ha az ő ízlése és kívánságai valósulnak meg.

 

Tarts rendet, tisztaságot, legyen friss levegő a szobában

 

Ahogy korábbi cikkemben írtam, a gyereket nem lehet elég korán rendre szoktatni. Ha elegendő tárolóbútor van a szobájában, hol mindennek megvan a helye, akkor megtanulja, hogy ott érzi jól magát, ahol rend van körülötte.

A renddel kéz a kézben, együtt jár a tisztaság is. Gondoskodj arról, hogy a gyermeked szobájában tisztaság és friss levegő is legyen, hogy jobban tudjon gondolkodni, koncentrálni (nemcsak a tanulásra, hanem a játékra is!)

 

A szoba fekvése, az ágy elhelyezése

 

A gyermek nyugodt pihenése szempontjából az ágy elhelyezése az egyik legfontosabb, hasonlóan a felnőttek hálószobájához. A nyugalom és a harmónia érdekében tartsd szem előtt ezeket a feng shui irányelveket is:

A feng shui szerint a legerősebben a hálószoba ajtó és az ablak között áramlik az energia, úgyhogy figyelj, hogy ennek az útját ne törd meg kisággyal.

Ideális esetben az ágy az ajtótól legtávolabbi sarokba kerüljön, úgy, hogy az alvó gyermek rálásson az ajtóra, rögtön láthassa azt, aki belép a szobába. Ez ösztönösen nagyobb biztonságérzetet és nyugodt alvást biztosít számára.

 

 

Különüljenek el a játszó, a pihenő és a tanuló funkciók

 

Ha több gyerek is lakik egy szobában vagy már nagyobb a gyermekünk, különítsük el egymástól az alvóhelyet, a játszás terét és a tanulósarkot. Ez egyrész biztonságot nyújt a gyereknek, másrészt nem keverednek össze a játékok a tanszerekkel.

A funkciók elválasztását a helyiség adottságai határozzák meg elsősorban. Az ágyat mindenesetre érdemes a fentiek szerint elhelyezni, míg a tanulórész értelemszerűen az ablak elé vagy annak közelébe kerüljön.

A funkciókat el lehet választani akár képletesen egy szőnyeggel vagy fizikailag egy alacsonyabb szekrénnyel, tárolóbútorral is. Vigyázzunk, hogy ne legyen zsúfolt a helyiség, és mindennek meg legyen a helye.

 

 

Színek

 

Ha a 3-12 éves gyermeked számára alakítod ki a szobát, használd bátran a színeket!

Élénkítő, ösztönző, energetizáló hatású színek a piros, lila és a sárga míg nyugtató hatással leginkább a kék és zöld rendelkezik.  Egy hamarosan megjelenő cikkből többet is megtudhatsz az egyes színekről, ha elolvasod, megtudod, hogy a gyermekedre melyik szín milyen hatással van.

Amikor a szoba színeiről beszélünk, nemcsak a falfestésről, hanem a tapétáktól is essen szó, hiszen a szoba hangulatát, otthonosságát nagyban befolyásolhatod egy-egy színben és mintában harmonizáló tapétázással.

 

 

Kiegészítők, dekorációk

 

A kiegészítőkkel, dekorációkkal  könnyedén átváltoztathatod a gyerekszoba hangulatát. Nem kell lecserélned a bútorokat, elég, ha néhány kiegészítőt megváltoztatsz, rögtön más hangulatot teremtesz gyermekednek. És ezt megteheted akár évszakváltásonként is, vagy ha a gyermeked más téma iránt kezd érdeklődni.

 

 

 

Ha kérdéseid merültek fel, vagy személyre szabott ötletekre, tippekre van szükséged, hívj telefonon a 06 20 287 91 25 számon, ahol DÍJMENTES TANÁCSADÁSSAL SEGÍTEK gyermeked szobájának átalakításában, felfrissítésében. Ha szeretnél gyönyörű, inspiráló és  kreatív gyerekszobákat látni, kattints IDE, szeretettel várlak!