Egy előző cikkben beszéltünk arról, hogy milyen külső körülmények miatt kellene most eladnod a lakásod, de természetesen elsősorban személyes okok miatt döntesz az eladás mellett. Nézzük, mik lehetnek ezek az okok és az egyes élethelyzetekben mit tehetsz, hogy a legjobbat hozd ki az eladásból.

 

Kinőttétek a lakást

 

Van az úgy, hogy az első lakásból, ami tökéletesen megfelelt 1-2 személynek, még maximum egy kis jövevénynek – tovább kell lépni, mert kinövitek a kislakást. Örömteli esemény ez, hiszen bővül a család és több helyre van szükségetek.

 

Mire figyeljetek, mielőtt eladjátok kislakásotokat?

 

A kis lakások mindig keresettek, mert kis alapterületük ellenére megvannak benne a szükséges funkciók, ugyanakkor alacsony a fenntartási költségük. 

 

De vajon hogyan tudjátok kimaxolni az eladást? 

 

Nézzétek meg a lakás adottságait, előnyeit és mielőtt piacra dobnátok, gondoljátok át, hogy ti miért vettétek meg annak idején? Mi volt benne vonzó és mit szerettetek benne? 

Ezeket az előnyöket emeljétek ki a hirdetéskorl,  hogy felkeltsétek a hozzátok hasonló korú, élethelyzetű vásárlók, azaz a célcsoportotok érdeklődését. 

Ha segítségre van szükségetek, hogyan találjátok meg az ideális vevőtöket, keressek meg bátran, szívesen segítek 🙂

 

 

Kirepültek a gyerekek, ezért kisebb lakást szeretnétek

 

A szülői életszakaszban, amikor a felnőtt gyerekek önálló életet kezdenek, sokan rájönnek, hogy lakásuk bizony már túl nagy a számukra. Nincs szükség annyi szobára, inkább már csak teher a sok helyiséget fenntartani.

 

Praktikus, ha szülőként kisebbe akartok költözni, de mit tegyetek meg feltétlenül az eladás előtt?

 

Egy nagyobb lakás értelemszerűen többe kerül, mint egy kicsi, így a vevők ebben a kategóriában már árérzékenyebbek lehetnek.

 

A mihamarabbi eladás érdekében nagyon fontos, hogy  tisztában legyetek az ingatlanotok aktuális piaci helyzetével és reális  eladási árával, nehogy akár évekig is elhúzódjon az eladás és addig ne tudjatok továbblépni. 

A piaci helyzet ismeretéhez és a jó árazáshoz össze kell hasonlítani a hasonló adottságú és elhelyezkedésű ingatlanokat, ügyelve, hogy ugyanolyan állapotúakat hasonlítsatok össze egymással. Ha ez megvan, pontosan lehet látni az aktuálisan a piacon lévő eladó lakások kínált árait.

Ha segítségre van szükségetek abban, hogyan lehet megállapítani a lakásotok reális piaci árát a többi hasonló eladó lakáshoz képest, hívjatok fel és szívesen segítek egy összehasonlító elemzéssel. 

 

 

Költözéskor, váláskor

 

Ha munkahelyváltás vagy családi kapcsolatok miatt el kell adnotok a lakásotok, vigyázzatok,  hogy ne kövessétek el a legnagyobb hibát:

 

Ne árazzátok be az érzelmi kötődést!

 

Természetes, hogy ragaszkodtok a megszokott és szeretett lakáshoz, érzelmileg kötődtök hozzá, ne felejtsétek el azonban, hogy minden ingatlan annyit ér, amennyit fizetnek érte. 

A sokéves munkátok, emlékeitek és érzelmeitek a vevőnek nem mondanak semmit, számára ezek nem értékek és nem is akarja megfizetni! 

Ne az érzelmeitek alapján árazzátok be tehát a lakást, maradjatok az objektív tényeknél, a lakás adottságainál, elhelyezkedéseinél és állapotánál! Különben könnyen belecsúszhattok a felülárazásba és a sikertelen eladásba! 🙁

Ha segítségre szorultok, hogy mennyit is ér jelenleg a lakásotok, kérjetek egy ingatlanpiaci elemzést, és biztosan gond nélkül eladjátok a lakásotok!

 

Ha tetszett a cikk, és a lehető legtöbbet ki akarjátok hozni lakásotok eladásából, egy ingyenes konzultáción  megbeszélhetjük, hogy mi a nektek legideálisabb megoldás!