Budapest III.kerületi lakás Rapid Staging – fotózás előtti gyorsított felkészítés

MARSALA Home Staging lakáseladóknak
Budapest III. kerületi lakás eladás előtti felkészítése
2018-04-23
Budapest XIV. kerületi lakás Rapid Staging – fotózás előtti gyorsított felkészítés
2018-04-23
MARSALA Home Staging lakáseladóknak

Budapesti lakás Rapid Staging - fotózás előtti gyorsított felkészítés

 

 

Felkérést kaptam egy 3. kerületi eladó lakás fotózás előtti felkészítésére.

A fotózás előtt néhány óra állt rendelkezésre, ami bőven elegendőnek bizonyult, hiszen 2 óra alatt elvégeztem a lakás átrendezését és fotózásra alkalmassá tételét.

A tulajdonos egy kedves ifjú pár, akiket előzetesen tájékoztattak a felkészítésről, így alapvetően rend és tisztaság fogadott. A férj volt otthon a staging és a fotózás idejére, az ő pozitív és konstruktív hozzáállását ezúton is köszönöm.

 

Milyen állapotú volt az eladó lakás?

A lakás kétszobás, az előszobából nyílt a konyha és a fürdőszoba, illetve a nappali-étkező, innen pedig az üvegajtókon át a hatalmas hálószoba.  Az egész ingatlan kimondottan jó, megkímélt állapotban volt, a fő feladat tehát egyrészt az alapvető funkciók láttatása és egy szellős, látványos és kiegyensúlyozott berendezés kialakítása volt.

Ez azt jelenti, hogy néhány alapbútort helyeztem át, valamint a bentlakásból eredő, mindennapi tevékenységhez tartozó személyes tárgyakat és dísztárgyakat pakoltam el, azért, hogy ezzel átláthatóbb és rendezettebb teret kapjunk.

A nappali és a háló uralkodó színei a kék és a lila, ezek határozták meg az egész lakás alaphangulatát, így ehhez illő kiegészítőket és a dekorációkat használtam.

 

Milyen változás történt a nappali-étkezőben?

Az előszobából a nappaliba lépve szemben a kanapé hátulja látszott, két fotellel és egy dohányzóasztallal együtt összezsúfolva.
Jobbra egy nagy üres sarok, balra pedig az étkezőasztal, könyvszekrény, hatalmas szobafenyő.

A felkészítés, a staging célja, hogy az érdeklődő kellemes, jó érzést tapasztaljon a lakásban, fel tudja mérni a helyiség valóságos méreteit és el tudja képzelni, hogy fog ő élni az adott térben.

Ehhez úgy alakítottam át a berendezést, hogy a kanapé háttámlája és az egyenlőtlen, optikailag kiegyensúlyozatlan térélmény helyett nagyobb teret láttató és a funkciókat jobban megmutató helyiséget kapjunk.

A kanapét és a két fotelt tehát befordítottam a bal oldalra a nagy felületű fal elé, a nappali központi helyére. Szinte a teljes fal a háromszemélyes, viszonylag hosszú Ikea kanapé és a két fotel rendelkezésére állt és bőven jutott hely a dohányzóasztalnak is. A kanapéra a meglévő lila párnák, az asztalra pedig színben harmonizáló virágcsokor, és némi dísztárgy került.

A korábban bal oldalon állt étkezőasztal a négy székkel pedig átkerült a jobb oldali üres sarokba, egyrészt funkcionálisan némileg közelebb a konyhához, másrészt optikailag jobban elkülönülve és nagyobb teret biztosítva a nappalitól.

A könyvszekrényről lekerült számos tárgy, mert harmonikusabb összképet nyújt, ha a polc max. 30%-a van berendezve. A többi, az eladási idejére szükségtelen tárgyat a tulajdonos elkezdte dobozolni, ezzel is megkönnyítve a majdani költözést, dobozolást.

A szobanövényeket is úgy helyeztem, hogy vizuálisan egyensúlyban legyenek a zöld foltok, ezzel is nyugalmat biztosítva a térben.

 

Hálószoba és konditerem egyben?

A hatalmas hálószoba falai és mennyezete is világoskék színűek, berendezése is eléggé férfias színvilágú, ráadásul a házigazda sporteszközei is itt kaptak helyet. Egyedül a komódon lévő tükör, pipere-és szépítőszerek oldották a masculin hangulatot.

Itt is, mint minden helyiségben alapszabály, hogy rend és rendezettség uralkodjon a szobában!

Ehhez megvetettem az ágyat, díszpárnákkal és ágytakaróval dekoráltam. Az ágyról el kell pakolni az ágyneműket, ne hepe-hupás, gyűrött, hanem teljesen sima felületű legyen az ágy.  Lehetőleg rendezzünk be hozzá a klasszikus, kétoldali éjjeliszekrény/lámpa kombinációt. Mivel a tulajdonosok nem használtak éjjeliszekrényeket, így az ágy melletti kis asztalt és tévét elpakoltam, helyette két, az ágyhoz tartozó puffot tettem ki. Ez sokkal harmonikusabb látványt nyújt, mint a tévé és a műszaki eszközök zsinórjai.

A komódról levettem a személyes tárgyak, apróságok, csecse-becsék nagy részét, és a könyvespolcról is eltettem rengeteg apróságot, könyvet, hogy rendezettebb legyen az összkép.

A szobainast felöltöztettem és a sporteszközöket dekorációs jelleggel helyeztem a képbe.

Mitől lett illatos a konyha?

A konyha esetén fő szempont, hogy a pulton ne legyenek mindennapi használati eszközök, ételek, élelmiszerek, takarítószerek, semmi olyan, ami szűkíti a teret és rendetlenség hatását kelti.

Pszichológia van mögötte, hogy nem hagyunk elől semmi munkára emlékeztető dolgot, csak kellemes és étvágygerjesztő tárgyakkal mutatjuk be a konyhát.. nincs késkészlet, mosogatótálca, szivacs és törölgetőruha…legfeljebb friss croissant, gyümölcsöstál, kávéfőző…amiből ínycsiklandó kávéillat terjenghet az érdeklődő látogatásakor… (tényleg :-))

A tisztaság alapkövetelmény! Tapasztalat, hogy a vevők nagyon igényesek és kényesek tudnak lenni a konyha és a fürdőszoba higiéniájára, messzemenő következtetéseket vonnak le, amik döntő fontosságúak lehetnek a vásárlási döntésnél. Ezért a pultok, krómozott és minden egyéb felület frissen legyen lemosva, kisúrolva és takarítva!

Hogyan teremtettem wellness hangulatot a fürdőben?

Megkértem a tulajdonost, hogy pakoljon el minden személyes tárgyat, törölközőt, fürdőköpenyt, tisztálkodó szert és személyes pipere holmit. (Azért kértem őt, mert higiéniai okokból nem szeretnék az eladók személyes tárgyai közé nyúlni).

A tusfürdők, samponok látványa zsúfoltság hatását kelti, különösen kisméretű fürdőszobában pedig minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy nagyobbnak láttassuk a teret! Ennek a része a lehető legkevesebb tárgy, ami van, az pedig hotelhangulatot, wellness-érzést közvetítsen!

Utószó

 

A fenti munkák időigénye kb. 2 óra volt. Ennyi idő elegendő volt arra, hogy a helyiségek vonzó és kívánatos képet nyújtsanak a fotókon és a 360 fokos ingatlanséta felvételeken.

 

Ezzel azonban még nem ért véget a munka!

 

Sarkalatos kérdés, hogy ez az állapot hogyan tartható fenn úgy, hogy a tulajdonosok az eladásig lakják a lakásukat?

Bölcs dolog, ha a használaton kívüli dolgokat már a meghirdetéskor, valamint a Rapid Staginggel egyidőben elkezded dobozolni, csomagolni. Télen a nyári, nyáron a téli holmikat már el lehet tenni, ezzel megkönnyítve és lerövidítve a csomagolás idejét.

 

A napi használathoz, élethez szükséges dolgok esetén pedig tartd fenn a rendet, hogy a megtekintés előtt ne tartson sokáig a személyes holmik elpakolása! Ha most 2 óra alatt sikerült, akkor máskor is sikerülni fog!

 

 

Ha tetszett a cikk, szeretettel várlak Facebook oldalamon és az Eladó a lakod? hasznos infók, tippek, ötletek csoportban!

 

 


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenhat − nyolc =