Budapest XII. kerületi lakás eladás előtti felkészítése

Így lehet eladni egy lakást 3 hónap alatt, úgy, hogy előtte 1 évig nem talált gazdára
2018-04-15
Budapest VII. kerületi lakás eladás előtti felkészítése
2018-04-23

Az eladásra váró lakás

Az eladásra kínált lakás a XII. kerületben, Németvölgyben helyezkedik el, csendes, kevéssé forgalmas utcában, gyalogos távolságban a MOM Parktól, illetve az Alkotás úttól.

A ház 1923-ban épült, az akkori úri középosztály életstílusának és életvitelének megfelelően. Az ingatlan 116 m2 alapterületű, magas belmagasságú, eredeti fa nyílászárókkal és parkettával rendelkezik, nagypolgári eleganciát képvisel.  Az egész lakás megkímélt, jól karbantartott, bútorainak és kiegészítőinek jellemző része az 1990-es évekből való.

A tulajdonosok

A tulajdonosok, egy kedves középkorú házaspár, családi kapcsolatok miatt költözött ide és lakott itt több mint 20 éven át. Itt nevelték fel gyermekeiket és miután ők kirepültek a családból, a szülők úgy gondolták, hogy kettőjüknek már túl nagy a lakás, ezért megválnak tőle.

 

A kezdeti lépések

Amikor elhatározták, hogy eladják a lakást, terveik szerint saját erőből, a legnagyobb ingatlanos portálon hirdetik meg abban az állapotban, ahogy lakják. Az eladási árat a környékbeli eladó ingatlanokhoz képest ingatlanközvetítők tanácsát is meghallgatva maguk határozták meg. A lakás 1 éven át nem talált gazdára, sem az eredeti áron, sem úgy, ha 10-15%-al lejjebb vitték az árat.

Az 1 éven át tartó sikertelenség után, 2017 őszén a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a HOME STAGINGET hívják segítségül, és felfrissítve, felkészítve próbálják újra piacra vinni a lakást.

Ekkor kértek fel, hogy egyeztessünk a lehetséges megoldásokról.

A felkészítés folyamata

 

SZEMÉLYES KONZULTÁCIÓT  követően az alábbi kérdésekre adtam írásos javaslatokat, majd ennek elfogadása után részletes ÚTMUTATÁST, ami alapján a tulajdonosok maguk végezték el az egyeztetett feladatokat.

  1. Kik azok az ideális vevők (célcsoport), akiknek az elvárásait ez az ingatlan elégíti ki
  2. Kell-e átalakítási, felújítási munkálatokat végezni és ha igen, mit?
  3. Milyen változást érünk el átrendezéssel, dekorációs elemekkel?
  4. Milyen költséget jelent a lakás felkészítése?
  5. Mennyiért lehet majd piacra dobni a felújított, felfrissített lakást?

 

  1. Javasolt célcsoport

Olyan vásárlókat célzunk meg, akiknek értéket jelent a múlt építészeti emlékeinek megőrzése, érték számukra a nagypolgári stílus és ezért hajlandók áldozni.

  1. Átalakítások, felújítások

A célcsoport elvárásainak megfelelően néhány értéknövelő beruházást javasoltam (két teljes értékű szoba kialakítása; plusz egy fürdőszoba kiépítése; parketta teljes felújítás, teljes festés, konyhabútor frontok cseréje).

 

  1. Átrendezés, dekorációk

Részletes útmutatásokat, látványterveket készítettem minden helyiségre, ahol a termékek leírásai, árai, beszerzési helyei is egyenként szerepeltek. Az adott helyiség át/berendezését szöveges leírással segítettem.

 

  1. Költségvetés, ütemterv

Tételes költségkalkulációt és haladási ütemtervet készítettem minden munkafolyamatra, a végén összesítve a teljes beruházás költségét.

  1. Versenytárs-és kínálatelemzés

Megvizsgáltam a jelenlegi ingatlankínálatot tágabb és szűkebb értelemben, majd az ingatlan saját kategóriáján belül végeztem részletes ár összehasonlítást. Ezeket szövegesen kielemeztem és levontam a következtetést a várható eladási árról (tól-ig).

A megvalósítás

A tulajdonosok végül úgy döntöttek, hogy a felújítási, átalakítási munkákat nem végzik el. Így a lakásfelkészítés keretében a tulajdonosok átfestették a nappali falát világosra, kialakítottak külön étkező funkciót, szellősebben rendezték át a bútorokat, dekorációs elemeket és kiegészítőket, esetenként újakat is beszereztek.

Az eredmény

A 2017 őszén kezdődött projekt kb. 2 hónapig tartott, az elkészült lakás december utolsó napjaiban került újra piacra. Mivel végül az értéknövelő beruházások nem valósultak meg, ezért a lakást a korábban már 15%-al csökkentett eladási áron hirdették meg.

A lakást 2018. március végén ELADTÁK, így a korábbi 1 évig tartó sikertelen  várakozás után a lakás TUDATOSAN FELKÉSZÍTVE, HOME STAGINGELVE 3 HÓNAP ALATT ELKELT!

A tulajdonosok véleménye

A tulajdonosok elmondták, hogy érdekes, tanulságos és hasznos időszak áll mögöttük.

Hisznek benne, és be is bizonyosodott, hogy a lakás lakottan nem nyújt olyan vonzó képet, mint amikor egy külső szakember által irányított folyamat végén egy átlátható, szellős, letisztult, egységes hangulatot árasztó és eladható lakás kerül ki a piacra.

Külön öröm számomra, hogy a tulajdonosok – bevallásuk szerint –jobban érezték magukat az eladásra átalakított lakásukban, mint korábban J.

Számomra ez volt az igazi köszönet ?

Köszönöm Csaba Lajosnak és Csaba Erikának a lehetőséget, hogy segíthettem lakásuk sikeres eladásában!

 

Budapest, 2018. április 12.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 − tizenhét =